Tuesday, January 18, 2011

Best of my life lah!

Hidup bujang. Gua rasa boleh dikategorikan sebagai the best scene in my life lah. Hidup bujang ni memang buat kita rasa bebas. Boleh bangun lewat tanpa emak bising bising, boleh jalan jalan dalam rumah tak pakai baju (tapi pakai kain pelikat ok!), boleh keluar lewat malam pergi karaoke tanpa rasa takut emak akan menelefon suruh balik rumah, boleh sembang sembang pasal hal dunia sampai pagi buta, boleh melancong tanpa ada kekangan ibu bapa yang dah menetapkan perjalanan program dan macam macam lagilah.


Gua duduk bujang dengan Ajabari. Ajabari ni seorang yang cermat, kemas dan rajin. Ajabari memang suka kemas rumah. Dia tak boleh tengok rumah bersepah. Nanti rasa cepat rimas lepas tu rasa nak tidur je. Ajabari tak boleh berterusan macam tu, katanya lah. Jadi, Ajabari telah memutuskan dia mesti membeli perabot untuk mengemaskini rumahnya. Ajabari tahu apa yang dia mahu. Tapi gua tak tahu apa Ajabari mahu. Jadi dalam hal ini, gua ambil jalan berdiam diri saja.

Selang beberapa hari, Ajabari sudahpun membeli perabot untuk menyimpan barang barang. Ajabari beli rak buku dan kabinet dapur. Sejak beli perabot perabot itu, semua barang kini berada dalam keadaan yang kemas. Duduk di rumah pun gua rasa selesa. Maksudnya, apa Ajabari beli tu, gua dapatlah merasa tumpang selesa juga.

Setelah sekian lama gua tak singgah rumah Ajabari, gua pun pergilah menjenguk sebentar tadi. Rasanya dah nak dekat 5 bulan gua tak singgah rumah Ajabari ni. Masuk masuk je rumah Ajabari, na'aram! Dah tak macam 5 bulan dulu rumah Ajabari ni. Mungkin inilah yang dipanggil fenomena bujangan! Hidup bujang, memang the best of my life lah!

p/s: Gua dapat tahu, Ajabari dah tak duduk kat rumah dia dah, dia duduk kuarters sekarang. Sekarang ada orang lain duduk. Gua risik risik, gua dapat tau Chopra yang kini menetap di sana. Patutlah rumah dah tak berapa nak selesa, Chopra yang jaga. No wonderlah!

No comments:

Post a Comment