Tuesday, January 11, 2011

Pengalaman Saya Ponteng Sekolah

Waktu itu memang gua rasa bosan tak ingat. Masa tu tengah sekolah agama, pagi. Mood nak mengaji pun tak berapa ada sangat. Muka ustaz pun gua dah terbayang macam ayam goreng. Lapar doh. Tengok jam, lambat lagi nak habis, ada sejam lebih lagi. Huih, lama tu sejam lebih, lebih lebih lagi kalau tengah belajar. Semua rasa lambat saja. Gua pandang Solehin, asyik menguap saja, tu pun gagah dia tahan melentuk takut kena sepak dengan ustaz.

Kringgg!

Loceng sekolah pun berbunyi riang. Hampir semua kanak-kanak sekolah gua mengalami orgasm. Riang ceria semuanya. Termasuk gua. Waktu yang dinanti telah tiba. Memang teruja. Gua pun masukkan buku dalam beg, zip baik baik, bangun, ucapkan syukran jazilan ya muallim dan terus berlari keluar.

Tapi, tiba tiba gua berhenti. Gua pandang Solehin.

Gua menghampiri Solehin. Solehin pandang gua mata setim. Nampak sangat dia mengantuk. Nampak gaya, idea yang akan gua cuba ketengahkan ini akan dipersetujui oleh Solehin tanpa banyak bicara ni.

"Soleh, jom ponteng sekolah petang nak?"

Pucuk dicita, ulam mendatang. Solehin yang tak berapa nak soleh tu terus angguk angguk sampai naik pening. Gua pula tersenyum simpul kerana hal ini. Benda jahat buat kalau ada geng memang best.

Kami berdua berpaling ke belakang dalam keadaan tersenyum manis kerana tidak sabar melakukan aktiviti ini.

Tiba tiba...

Pang! Pang!

Satu das untuk gua, satu das untuk Solehin.

"Kecik kecik dah pandai nak ponteng, apa nak jadi ha? Kalau awak berdua buat sekali lagi macam ni, saya report dengan mak kamu, faham?!"

Bergenang air mata gua dengan Solehin akibat tempelangan Ustaz Mahyuddin. Peh, serik terus lepas tu!

2 comments:

  1. hambekkkkkkkkkkkk *klcc firework*

    ReplyDelete
  2. kimmy:
    inilah namanya belajar daripada kesilapan.hoh!

    ReplyDelete