Tuesday, December 29, 2009

Komen Daripada Seorang Pensyarah Kepada Seorang Guru

Semalam masa gua buat presentation pra-micro teaching, ada seorang brader yang memegang pangkat Profesor Madya telah memberi sedikit kritikan yang membina kepada gua.

1. Penerangan yang jelas.
2. Ada sense of humor.
3. Suara yang lantang.
4. Tangan selalu masuk dalam poket semasa penyampaian. (ini tarak bagus)
5. Dan last sekali, kunyah chewing gum. (pun tarak bagus)

Kata prof tersebut, tangan kalau masuk dalam poket maksudnya gua nervous. Ala prof, gua bukan nervous pun, tapi gua dah terikut ikut gaya Great Teacher Onizuka la. Lebih lebih lagi, selepas layan cerita Crow Zero buat gua lebih cenderung nak selalu masukkan tangan dalam poket. Baru ada stail mengajar. Budak budak kalau tengok pun mesti sampai tahap nak jatuh cinta. Nak lagi best mesti ada yang sampai ajak datang rumah pasal nak perkenalkan pada mak bapak pasal gua yang terlalu stail ni. Aish, rimas gua.

Kalau yang pasal makan chewing gum tu, memang gua tak sempat nak buat apa la. Sebab gua akan selalu makan chewing gum dalam kelas sepanjang kursus ini pasal takut tertidur dalam kelas. Bila time presentation, gua terlupa buang. Takkan kat depan orang ramai gua nak main ludah saja? Agak agak la sikit brader, gua orang Melayu, ikut resmi padi. Makin berisi makin tunduk. Best pula main kias kias ni kan?

Anyway (peh, Inglish tu), daripada 5 item yang ditaipkan di atas, majoriti menunjukkan gua adalah cikgu yang baik. Jadi, bila lu orang mau hantar anak anak lu orang ke, adik adik ke, abang abang ke, akak akak ke atau pak cik dan mak cik lu orang ke belajar dengan gua? Prof pun dah bagi 3 bintang sama gua ni. Bukan calang calang orang tu bagi, Profesor tu. Bangga shiyot!

4 comments:

 1. yang no. 5 tu gua sokong pensyarah.. yang lain gua sokong lu.. terbaek jo!

  ReplyDelete
 2. eleh..tgn masuk poket stail konon..padahal tgh menggaru tu....

  ReplyDelete
 3. prodigy:
  lu ni nak main sokong2 pulak.nak masuk politik ke ape?

  tomrawk:
  sape lak blader ni brader?

  kimmy:
  owh,penuh rasa iri hati betul lu ni pada gua.hahaha!

  ReplyDelete