Monday, October 3, 2011

Jatuh

"Aarrgghh!"

"Woi, woi! Bangun, bangun! Apahal kau memekik pagi-pagi ni? Tu la, tidur tak baca ayat kursi, bismillah, selawat, kan dah ngigau," bebel Azizul apabila melihat kelakuan kawan serumahnya yang mengigau itu.

"Hush! Sori la bro. Aku bukan saja-saja nak jerit. Mimpi aku ni seram bebenor!" ujar Ruzaini sambil mengelap peluh dingin yang membasahi dahinya.

"Amende yang seram bebenor mimpi kau tu Ruzaini?" tanya Azizul.

"Masuk kali ni, dah tiga kali aku mimpi jatuh dari tempat yang tinggi. Elok je tiba masa kepala aku nak cecah tanah, kau pun kejutkan aku. Nasib kau kejutkan Azizul, kalau tak mesti dah pecah kepala aku!" terang Ruzaini panjang lebar.

Azizul yang mendengar cerita mimpi Ruzaini itu turut berasa sedikit seram. Ini kerana, pada malam tadi dia ada terbaca di dalam halaqah.net tentang mimpi jatuh dari tempat tinggi ini. Menurut laman web itu, jika mimpi jatuh dari tempat tinggi, maksudnya seseorang itu ada tanda terkena sihir.

"Tiga kali dah mimpi sama? Aku rasa kau ni dah terkena sihir la Ruzaini," kata Azizul seraya mengunyah buah epal untuk mengurangkan sedikit keseramannya.

"Eh, kau jangan macam-macam Azizul. Seingat aku, aku tak pernah buat jahat kat sape-sape tau. Jadi, takkan la orang nak sihir aku!" balas Ruzaini. Sambil itu dia juga cuba mengingat sama ada dia pernah melakukan kejahatan kepada orang lain ataupun tidak. Rasa-rasanya, perkara paling jahat yang pernah dia buat ialah menarik tudung Noor Zarina, anak pak bilal yang sekelas dengannya. Tapi itu pun 15 tahun yang lalu sewaktu dia sekolah rendah. Selepas itu Ruzaini lebih banyak bertindak sebagai lelaki yang gentleman dan baik.

"Itu menurut yang aku bacalah Ruzaini. Entah betul ke tidak, aku pun tak tau," kata Azizul.

"Eh, kau tak pergi kerja ke pagi ni, dah 7.30 ni?" sambung Azizul lagi.

"Hah? 7.30? Cilake, lambat lagi aku pagi ni!" balas Ruzaini garang. Masuk hari ni dah tiga kali Ruzaini lewat. Kata bosnya, jika dia lambat lagi, dia akan dibuang kerja. Apa lagi, kelam kabutlah Ruzaini bersiap. Untuk menjimatkan masa, Ruzaini hanya membasahkan rambut dan memakai gel sebanyak mungkin agar nampak seperti orang sudah mandi.

"Dah la duduk tingkat 15, lif boleh lak rosak pagi-pagi ni. Tak tau ke orang nak cepat!" bebel Ruzaini sendirian. Dalam waktu dia mahu pantas ke pejabat, lif kediamannya boleh pula tidak memberi kerjasama yang baik. Dengan langkah yang longlai, Ruzaini terpaksalah menuruni tangga untuk ke pejabat.

Elok saja kakinya mahu mencecah anak tangga di tingkat 15 itu, langkah Ruzaini tiba-tiba terhenti. Matanya tertancap ke satu arah. Tidak berkelip langsung matanya. Mulutnya pula tiba-tiba ternganga luas seakan-akan terpegun. Kelihatan seorang gadis cantik jelita sedang menuju ke arahnya. Sambil berjalan, gadis itu melibas-libaskan rambutnya seperti iklan syampu. Ruzaini semakin tergoda melihat kelakuan gadis itu.

"Aku rasa inilah puncanya aku dapat mimpi jatuh dari tempat tinggi. Rupa-rupanya aku sudah mahu jatuh cinta!" bisik hati kecil Ruzaini seraya tersenyum manis.

Entah dari mana datang, tiba-tiba berlari dua orang kanak-kanak yang sedang bermain kejar-kejar di koridor tempat Ruzaini berdiri. Ruzaini yang terkejut dengan situasi itu, berasa amat terkejut. Dirinya yang ketika itu berdiri dengan sebelah kaki sahaja kerana satu lagi sedang tergantung di udara hilang keseimbangan. Dengan tidak semena-mena, Ruzaini terjatuh, tergolek di atas tangga dari tingkat 15 hingga ke bawah. Ruzaini cedera parah dan terus menghembuskan nafasnya yang terakhir di ground floor.

Esoknya, di dalam surat khabar METRO.

"Lelaki maut jatuh berguling dari tingkat 15!"

2 comments:

  1. Eee...mati? Tak suka la ending begini.

    ReplyDelete
  2. eh,eh...kira beruntung la gua hantar awal ok.kalau kat tadika ni dah dapat 5 bintang pasal hantar awal ok.hahaha!

    ReplyDelete